Sidsel Hoeg

Den anden side “Overgangen”

At finde min vej tilbage til livet og samfundet efter en alvorlig psykisk sygdom har været en dybt transformerende, men også ensom proces. Jeg manglede rollemodeller, mennesker der havde gået vejen før mig og kunne vise, at det var muligt at komme ud på den anden side. Alle talte om recovery, men ingen havde forberedt mig på de udfordringer, jeg ville møde, da jeg forlod sygdommen og systemet og skulle tilbage til livet. Jeg følte mig enormt alene og anede ikke, hvor jeg skulle søge hjælp og sparring. Jeg længtes efter nogen at spejle mig i, så jeg kunne holde fast i håbet og troen – især når et tilbagefald truede.

Denne overgang har været fyldt med spørgsmål og tvivl. Jeg stod overfor konstante bekymringer som "Er det her det rigtige, jeg gør?" og "Hvad nu hvis jeg bliver syg igen?" Samtidig var der kommentarer fra omgivelserne som "Kan du nu undvære medicin og systemet?" og "Pas nu på dig selv," hvilket blot forstærkede min frygt for tilbagefald og selvstigmatiseringen. Jeg følte et pres for at bevise, at jeg var stærk nok til at klare denne rejse alene – at jeg kunne stå på egne ben uden at falde tilbage.

Jeg kæmpede også med at finde min nye identitet. Hvem var jeg uden min sygdom? Hvordan skulle jeg forklare de 12 års hul på mit CV uden at skræmme folk væk? At skabe en ny identitet og forstå mig selv på ny krævede, at jeg tog afstand fra sygdomsidentiteten, der havde defineret mig i så mange år. Jeg havde brug for et fundament, hvor jeg kunne stå stærkt uden skam eller behov for at skjule min historie.

Denne rejse lærte mig, at åbenhed, ærlighed og sårbarhed ikke er svagheder, men styrker. Ved at stå ved min historie og mine oplevelser kunne jeg skabe dybere, mere autentiske relationer. Jeg fandt styrke i fællesskaber og relationer, som har støttet mig på vejen. Åbenheden gjorde det muligt for mig at møde virkeligheden med mod og uden at lade frygten begrænse mig.

I dag står jeg stærkere end nogensinde og er klar til at møde livet og de udfordringer, der følger med. Min vigtigste læring er, at jeg ikke er alene – heller ikke når det er svært. Gennem min rejse har jeg erfaret, at det er muligt at lære af både de positive og modstridende oplevelser. Jeg er ikke længere fanget i fortidens skygger, men har fundet en styrke og en åbenhed, der gør mig i stand til at træde ind i fremtiden med tro på mig selv og min plads i samfundet.


Medicinen

Jeg vidste, at jeg var nødt til at prøve, hvordan livet var uden medicin. Jeg var enormt sederet det meste af mine 12 år med sygdom, og i 2013 startede jeg med at trappe ud. Jeg fik som regel opbakning til projektet, og jeg var hele tiden under udtrapning i samarbejde med de fagprofessionelle. Jeg havde alt for mange gange stoppet fra den ene dag til den anden - hvilket jeg ALDRIG vil råde til.

Da jeg kom til det sidste præparat, mødte jeg dog også spørgsmål fra psykiatrien og tilmed en følelse af at blive truet med at stoppe helt. Det føltes som om, jeg skulle stå fast på min egen mavefornemmelse om at ville stoppe og sige imod de autoriteter, der “vidste bedst”. Men jeg stod fast, trods trusler om tilbagefald, genindlæggelser, psykoser m.v. Og hvor er jeg lykkelig for, at jeg gjorde det.

Det tog 3 år at trappe ud af alt, og det var en kamp. Jeg lærte, at jeg reagerede, hver gang jeg trappede ned i et præparat, og som regel ville det tage 1-2 måneder, før jeg var stabiliseret på den nye dosis. Jeg begyndte at samarbejde med psykiatrien i forhold til at bede om hjælp til indlæggelse, INDEN det gik helt galt, og på den måde støttede jeg mig selv i processen. Jeg arbejdede med symptomlister på daglig basis for at adskille symptomer på nedtrapning fra andre reaktioner eller tegn på tilbagefald, og dette gav mig en aktiv rolle i nedtrapningen. Hele vejen havde jeg for øje, at jeg ville mærke, hvordan livet kunne være uden medicin - ikke mindst for også bedre at kunne arbejde med mig selv.


Uddannelse

Jeg stod lige dér. Året var 2016, midt i en ny by, afsluttet i psykiatrien, ude af medicin, erklæret "rask". Jeg var førtidspensionist og anede ikke, hvad jeg skulle stille op med mit liv. Jeg havde snuset til rigtig mange uddannelsesretninger og var blevet optaget på Den Frie Lærerskole, fordi jeg troede, jeg skulle være efterskolelærer. Jeg følte mig enormt splittet mellem det kreative, humanistiske og naturvidenskabelige, men mest af alt følte jeg mig fortabt i en identitetskrise. Jeg havde været på højskole i to semestre i et forsøg på at blive reetableret socialt og få en hverdag med indhold. For første gang i mange år var jeg dér bare Sidsel – og ikke patient. Det var udviklende, svært, godt og givende. Men da jeg stod der i Aarhus, havde jeg en følelse af at skulle finde mig selv uden at vide, hvor jeg skulle tage hen.

“Tilfældighedernes spil” gjorde, at jeg blev opmærksom på en uddannelse, der kombinerede mine interesser for både det menneskelige og det nørdede. Jeg så et potentiale for at arbejde med at forbedre psykiatrien og mærkede stor interesse for de fag, der blev tilbudt, uden at jeg egentlig vidste, hvad jeg ville bruge det til.

Jeg var syg i hele min studentereksamensperiode ti år tidligere, hvor jeg tog alle eksaminer, mens jeg var indlagt og min skizofreni var i sin spæde, psykotiske og paranoide start. Jeg vidste derfor godt, at mit karaktergennemsnit (på randen til dumpegrænsen) ikke afspejlede mit reelle faglige niveau, og jeg skrev derfor en meget motiveret og personlig kvote 2-ansøgning. Jeg kunne se, at der var en lille chance for, at jeg kunne komme ind på en standby-plads. Universitetet vendte tilbage og anbefalede, at jeg i stedet søgte særlig dispensation, hvilket gjorde, at de kunne kompensere i adgangskravene/karaktergennemsnittet, hvis jeg kunne dokumentere, at jeg havde været syg – og det kunne jeg. (Læs mere om dispensationsordningen på Aarhus Universitet her.)

Jeg havde bestemt ikke regnet med, at jeg blev optaget, men en morgen i sommeren 2016 vågnede jeg til et optagelsesbrev i min e-boks med start få uger efter…

Jeg var flyvende!

Jeg gjorde mig selvfølgelig mange tanker om, hvordan det hele ville gå. Må jeg studere på en førtidspension? Kan jeg overhovedet holde til det? Hvad med min høje alder i forhold til de andre studerende? Og så videre.

Ret hurtigt blev jeg spurgt, om jeg ville have SPS-støtte, og ambivalensen ramte hårdt. Jeg havde jo netop kæmpet for at blive rask og slippe systemet, og jeg stod et sted, hvor jeg også skulle overbevise dem omkring mig om, at jeg var rask. Var det så ikke dumt at tage imod støtte?

Jeg tog en beslutning om, at mit største ønske var at gennemføre, og så måtte jeg tage imod den hjælp, jeg kunne få.

I starten af 2. semester fik jeg dog en hjernerystelse og blev sygemeldt fra studiet. Dette føltes som et tilbageslag, men når jeg ser tilbage, var det også en kæmpe gave. Jeg fik ro i mit liv. I stedet for at fare rundt og lede efter mig selv, blev jeg nu tvunget til at sætte alt på pause og grounde – og det er i dén tilstand, at det er allernemmest at finde sig selv, ved jeg nu.

Jeg fik lov til at starte op på studiet på nedsat tid og afsluttede derfor efter 5,5 år i stedet for 3,5. I vinteren 2022 kunne jeg kalde mig ingeniør i sundhedsteknologi.

Arbejde

Jeg trådte ud på arbejdsmarkedet med en kæmpe tvivl på mig selv, til trods for at jeg netop havde færdiggjort en uddannelse, som hverken jeg eller andre troede var mulig bare få år forinden.

Jeg var i tvivl om, hvordan jeg skulle gribe det hele an. Hvad skulle jeg skrive på mit CV for de mange år, hvor jeg “bare” havde været syg? Hvad kunne jeg være ærlig omkring for at være autentisk uden at skræmme nogen væk?

Jeg kontaktede min studievejleder for at få råd og vejledning, men hun havde intet klogt at sige om min situation, som var så anderledes end noget andet. Jeg passede ikke ind i en kasse mere, og for første gang føltes det virkelig svært og ikke som en sejrsfølelse.

Jeg ringede til min fagforening, der heller ikke kunne rådgive mig, og jeg snakkede også med A-kassen i forhold til min situation med førtidspensionen. Her blev jeg rådet til ikke at gå på dagpenge, men til at beholde pensionen, indtil jeg havde et job. Jeg ringede til Den Uvildige Rådgivning, men heller ikke her kunne de sende mig i en retning.

Jeg har kun hørt om ganske få andre, der har stået i denne situation, for tilsyneladende er det et emne, vi ikke taler så meget om. Når man først er “på den anden side,” er ens sygdomstid ligesom et lukket kapitel, og i frygten for stigmatisering er døren til kapitlet åbenbart også låst. Jeg følte mig SÅ rådvild og alene, trods at jeg havde min kæreste til at bakke mig op.

Jeg lavede et LinkedIn-opslag om, at jeg var færdiguddannet, jeg søgte et job (fik afslag), og jeg kontaktede en virksomhed uopfordret.

En svær jobsamtale

Jeg blev ret hurtigt kontaktet via LinkedIn-opslaget af en direktør, der gerne ville have en snak med mig. Vi snakkede sammen i telefonen, og han var vild med min energi og inviterede mig til en jobsamtale. Jeg valgte ikke at skrive noget om min sygdom eller forklare de mange års hul i mit CV, men det var så til gengæld noget af det første, han spurgte om, da vi sad over for hinanden. Jeg snørklede mig lidt udenom og forklarede, at jeg havde været syg (uden at gå i detaljer med hverken diagnose eller omfang), og jeg vendte hurtigt samtalen over på, at jeg i flere år havde haft min egen virksomhed, hvor jeg rejste rundt i hele landet for at undervise fagprofessionelt personale. Jeg fortalte også, at jeg lige var kommet hjem fra udlandet efter min første store internationale konference. Men han kunne ikke slippe sygdomsårene og sagde eftertænksomt: “Jeg tror aldrig, jeg har mødt nogen, der ikke er gået den lige vej…,” og så var stemningen ligesom sat. Uanset hvad jeg forsøgte at tale om, og hvor godt jeg svarede på hans spørgsmål, kunne jeg tydeligt se hans tomme blik, som havde mistet interessen for mine kompetencer og mig.

En positiv oplevelse med en anden arbejdsgiver

Heldigvis havde en anden virksomhed svaret på min uopfordrede henvendelse, og samme dag som denne “trælse” oplevelse havde jeg en anden, uformel samtale med chefen dér. Det var en helt anden energi og et andet fokus. Han spurgte også til min “høje” alder som nyuddannet, og jeg fortalte ham det samme. Han var meget begejstret for min evne til at formidle og min erfaring med at stå foran andre mennesker og så det hurtigt som et kæmpe plus. Han gravede ikke mere i det, og vi har senere talt om, at det ikke var vigtigt for ham. Det vigtigste for ham var at mærke mig nu og her samt se, om jeg fagligt og personligt matchede virksomheden, opgaverne og medarbejdergruppen. Det gjorde jeg uden tvivl, og få dage senere stod jeg med en underskrevet kontrakt, en stor buket blomster og en følelse af at have fundet mit sted.

Det har aldrig været et problem for hverken mine ledere eller mine kollegaer. Jeg har aldrig været i tvivl om deres tillid til mig, eller om de så anderledes på mig. Jeg har følt mig anerkendt og værdsat fra den første dag og har følt, at der var plads til hele mig.

Langsomt åbnede jeg op overfor dem. Jeg holdt tilmed et oplæg for dem på en social arbejdsdag, hvor jeg fortalte mere dybdegående om min baggrund og om, hvad mødet med særligt denne arbejdsplads har betydet for mig.

Mine gode råd til arbejdsgiverne

Mine budskaber til arbejdsgivere:

  • Mød medarbejderen fordomsfrit og nysgerrigt

  • Vurder den kommende medarbejderens kompetencer ift. den arbejdsopgave der skal løftes

  • Byd medarbejderen personligt velkommen og giv vedkommende en følelse af at være ventet

  • Skab en opbakkende kultur, hvor teamspirit vægtes højere end individuelle præstationer

  • Fejr små og store successer

  • Gennemsigtighed på arbejdspladsen

  • Tydelig og nærværende ledelse

  • Vis tillid til medarbejderens kompetencer og vær ikke bange for at stille krav

  • Ryk tættere på medarbejderen, hvis vedkommende udtrygger usikkerhed i opgaverne

  • Giv medarbejderen en følelse af at have særlig værdi for arbejdspladsen, lyt og giv plads til forskellige perspektiver

Den måde jeg blev mødt på var afgørende for, hvor jeg står i dag.

Ubetinget tro på borgerens ressourcer kan forandre passivitet og håbløshed til motivation og håb mod et meningsfyldt liv - til gavn for ALLE.

Der er ressourcer i os alle, men det ses ikke altid med det blotte øje. Vi må derfor være nysgerrige, åbne og lægge vores fordomme til side, for ikke at gå glip af uopdaget potentiale.

Se materiale om følgende emner

af Sidsel

  • Relationer kommer før alt andet! Hvis ikke en god, tillidsfuld, ligeværdig relation er bygget op, så bliver det meget svært at arbejde sammen.

    Læs mere her

  • Dokumentation som arbejdsredskab. Hvorfor er inddragelse i dokumentation ekstremt vigtig og hvordan kan det være med til at skabe motivation hos den enkelte?

    Læs mere her

  • Hvordan sættes det gode mål og hvorfor er målet afgørende for forandring også selvom målet ikke nødvendigvis er realistisk?

    Læs mere her

  • Jeg var meget selvskadende og en svingdørspatient på den somatiske skadestue. Det blev til mange svære situationer, for både mig og mine omsorgspersoner. Hvordan kom jeg på den anden side?

    Læs mere her

  • Der VAR håb, men i lange perioder kunne jeg ikke selv mærke det og kun det vikariende håb holdte mig i live. Jeg rykkede mig først, da jeg tog håbet hjem.

    Læs mere her

  • Her vil jeg fortælle om min rejse ud af systemet og tilbage til samfundet. Hvordan jeg blev stærkere af den modgang jeg mødte, men også stadig lever med frygten for at blive syg.

    Læs mere her