Sidsel Hoeg
Den nære relation
Den nære relation er mit perspektiv på vigtigheden af at fokusere på relationsarbejdet, når man står overfor patienter – også de “tungere” af slagsen.
På min vej ud af psykisk sygdom har relationer både været de ankre, der holdt mig fast, og de lænker, der holdt mig tilbage. Ingen helingsrejse handler kun om behandlingsmetoder eller diagnoser – det handler i høj grad om de mennesker, vi møder på vejen, og hvordan de ser og støtter os som hele mennesker.
Indimellem blev jeg mødt med en distance til mig som patient. Jeg blev mødt som min diagnose, paranoid skizofreni, og som en, der var svært selvskadende. Jeg var “en af dem,” som man skulle passe på ikke at danne en relation til, og det skinnede nogle gange tydeligt igennem, når jeg stod overfor professionelle. Vi ved også, rent teoretisk, at vi spejler os i andre mennesker, og jeg mener, at det er altafgørende, at professionelle evner at tage en personlig tilgang i mødet med patienter fremfor en rent faglig tilgang. For når jeg blev mødt med frygt, afstand og stigmatisering, satte det sig i mig som selvstigma og bekræftede min følelse af at være farlig og forkert.
Balancen i relationerne var afgørende for mig. Jeg ønskede ikke at blive set som “den syge,” men som et menneske med egne drømme, begrænsninger og ressourcer. Når jeg blev mødt med respekt og inddragelse, oplevede jeg en følelse af ejerskab og motivation, som hjalp mig fremad. At blive lyttet til og anerkendt for mine tanker og viden gav mig en følelse af værdighed og styrkede mit selvværd.
Det gjorde også en stor forskel, når de omkring mig forsøgte at forstå mine reaktioner og handlemønstre. At vide, at jeg ikke var alene i mine kampe, gav mig styrke. Små tegn på omsorg – som et varmt ord eller et trygt kram – skabte tillid og tryghed, mens klare grænser og respektfuld afstand fik mig til at føle mig sikker. Når ord og kropssprog stemte overens, oplevede jeg en ægte, ærlig kontakt, der gjorde det muligt for mig at opbygge tillid.
De mest betydningsfulde relationer var dem, der formåede at møde mig med åbenhed og varme, uden frygt og afstand. De relationer, der byggede på gensidig respekt og tillid, gav mig en følelse af håb og værdi – de mindede mig om, at jeg var mere end min sygdom. For mig var de mest værdifulde relationer dem, hvor jeg blev mødt som en person med potentiale og værdi.
Derfor mener jeg, at relationer kan være både helende og hæmmende. Når relationen mellem patient og professionel rummer tillid og kemi, skabes der et fundament for samarbejde mod bedring, hvor den enkelte patient kan føle sig set, hørt og forstået som et helt menneske.
Optagelse af oplæg på konference for Projekt ROSA.
Se materiale om følgende emner
af Sidsel
-
Relationer kommer før alt andet! Hvis ikke en god, tillidsfuld, ligeværdig relation er bygget op, så bliver det meget svært at arbejde sammen.
-
Dokumentation som arbejdsredskab. Hvorfor er inddragelse i dokumentation ekstremt vigtig og hvordan kan det være med til at skabe motivation hos den enkelte?
-
Hvordan sættes det gode mål og hvorfor er målet afgørende for forandring også selvom målet ikke nødvendigvis er realistisk?
-
Jeg var meget selvskadende og en svingdørspatient på den somatiske skadestue. Det blev til mange svære situationer, for både mig og mine omsorgspersoner. Hvordan kom jeg på den anden side?
-
Der VAR håb, men i lange perioder kunne jeg ikke selv mærke det og kun det vikariende håb holdte mig i live. Jeg rykkede mig først, da jeg tog håbet hjem.
-
Her vil jeg fortælle om min rejse ud af systemet og tilbage til samfundet. Hvordan jeg blev stærkere af den modgang jeg mødte, men også stadig lever med frygten for at blive syg.